SEARCH

Saturday, 30 December 2017

kuah kacang



Assalamualaikum and hi everyone, hari ini sis nak kongsikan dekat awak semua macam mana nak buat KUAH KACANG. Hah kuah kacang ni kita selalu masak ketika hari RAYA AIDILFITRI. Hah bagi anak dara yang diluar sana yang nak membantu meringankan beban ibu2 kalian semasa hari raya akan datang. Boleh lah belajar cara masak kuah kacang ini , lepas ini ibu2 kita semua perlu buat perkara lain sahaja. Ok jom kita start !🥣

Bahan- bahan yang diperlukan:-

  • 800g kacang tanah mentah, kulit dibuang
  • 700g bawang merah, dipotong halus
  • 27g lengkuas, potong kecil
  • 12g serai, akar sahaja
  • 61g cili boh
  • 105g gula Melaka
  • 26g belacan
  • 2 sudu besar pulpa asam jawa dicampur dengan ¾ cawan air
  • 1 cawan minyak masak 
Cara- cara memasak :-

  1. Mula penyediaan kacang anda pada malam sebelum anda merancang untuk memasak kuah kacang. Di atas dulang yang kering, panggang kacang pada suhu 180°C di dalam ketuhar selama 15 hingga 20 minit, bergantung kepada saiz kacang tanah anda.
  2. Setelah dipanggang dan disejukkan sedikit, gunakan pemproses makanan dan proses kacang tanah perlahan-lahan hingga sederhana kasar. Ia ok jika sebahagian daripada kacang tanah lebih halus atau kasar sedikit.
  3. Pindahkan kacang tanah yang telah hancur ke dalam mangkuk besar dan tuangkan air. Biar pelepasan lebih kurang 5cm air di atas permukaan kacang tanah. Tutup dan biar kacang rendam semalaman di tempat yang kering.
Kaedah memasak:-

  1. Sediakan bahan-bahan anda. Bakar belacan di atas kuali kering sehingga perang.
  2. Kisar lengkuas, serai dan belacan dengan sedikit air sehingga halus.
  3. Dalam periuk besar, panaskan minyak pada suhu api tinggi kemudian goreng campuran dikisar dan cili boh sehingga ia tidak kelihatan basah atau berair.
  4. Masukkan bawang. Kacau dan goreng sehingga ia menjadi separuh kuantiti asal dan bawang telah berkaramel. Jangan lupa kacau bahagian bawah periuk sekali-sekala untuk memastikan bawang tidak melekat dan terbakar. Pastikan kebanyakan bawang hancur.
  5. Masukkan gula Melaka dan kacau sehingga hancur atau cair. Anda juga boleh memarut gula Melaka sebelum memasukkannya ke dalam periuk supaya ia cair dengan lebih cepat.
  6. Bila gula Melaka sudah cair, tuangkan kacang yang direndam termasuk cecairnya. Kacau hingga sebati.
  7. Masak hingga mendidih kemudian reneh untuk 5 minit atau sehingga cebisan kacang yang lebih besar sudah lembut.
  8. Hidang!

Yeah siap. Agak rumit pembuatannya. Tetapi bahan yang diperlukan tidak mahal dan mampu dibeli. Ok semua, selamat mencuba. ðŸ˜‰

No comments:

Post a Comment

HTML Comment Box is loading comments...