Assalamualaikum hi semuanya, Apa khabar , harap semua sihat belaka. Ok hari ini sis Ninja nk share resepi yg kamu semua boleh buat untuk breakfast or untuk makan petang. Jom cuba resepi mudah ini. Sotong goreng tepung Ninja π¦
Bahan yang diperlukan:
1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1 sudu kecil serbuk penaik
Secubit garam
Secubit serbuk kunyit
Sedikit air sejuk
Sotong, dipotong “ring”
Cara membuatnya:
Gaulkan tepung gandum, jagung, serbuk penaik, garam dan kunyit. Tambahkan air sejuk sehingga menjadi likat. (Macam adunan untuk cucur)Salutkan sotong dengan sedikit tepung. Celupkan dalam adunan (langkah 1) Gorengkan dalam minyak secukupnya (175C). Toskan.
YA ALLAH too easy to handle kan? HAH APA LAGI SEMUA CUBA LAH, tk rugi tau, berbaloi!!! SELAMAT MENCUBA Semuaanyaa πΈπΈπΈ
Welcome to our blog!! Hello everyone, our blog is the place where we share our simple recipes for students to cook daily <3 ENJOY!!!!!
SEARCH
Friday, 15 December 2017
AYAM MASAK LEMAK CILI PADI
Assalamualaikum readers sekalian.. hi semuanyaaa.. Apa khabar? Ok untuk post kali ini sis nak share dekat semua resepi AYAM MASAK LEMAK CILI PADI . Uishh bunyi macam sedapkan? Hah dia lagi sedap bila kita dapat buat and makan masakan sendiri. Moh lah semuanya try resepi dari Sis Ninja ni!! Ok tak nak cakap banyak sebab sis tak sabar nak share dekat kamu semua resepi ini. Ok jom kita start dengan bahan-bahan yang diperlukan.
Bahan bahan:
1 ekor ayam
1 1/2 kotak santan kotak
2 sudu kecil garam atau secukup rasa
1 1/2 keping asam keping
2 batang serai - ketuk
Sedikit serbuk perasa
Cili api dalam senggengam
Kunyit hidup sebesar ibu jari
Cara cara:
1. Kisar cili api dan kunyit hidup
2. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali bersama ayam. Nyalakan api perlahan dan biarkan ayam kecut dan masak bersama dengan bahan kisar tadi.
3.kemudian masukkan santan dan air secukupnya, serai & kacau rata sehingga mendidih. Masukkan asam keping, garam dan serbuk perasa
Ok siap sudahhhh.. senang bukan? Mudah saja masak resepi ini. Apa lagi, cubalah wahai readers sekali. Selamat mencuba dah menjamu selera !!!
Bahan bahan:
1 ekor ayam
1 1/2 kotak santan kotak
2 sudu kecil garam atau secukup rasa
1 1/2 keping asam keping
2 batang serai - ketuk
Sedikit serbuk perasa
Cili api dalam senggengam
Kunyit hidup sebesar ibu jari
Cara cara:
1. Kisar cili api dan kunyit hidup
2. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali bersama ayam. Nyalakan api perlahan dan biarkan ayam kecut dan masak bersama dengan bahan kisar tadi.
3.kemudian masukkan santan dan air secukupnya, serai & kacau rata sehingga mendidih. Masukkan asam keping, garam dan serbuk perasa
Ok siap sudahhhh.. senang bukan? Mudah saja masak resepi ini. Apa lagi, cubalah wahai readers sekali. Selamat mencuba dah menjamu selera !!!
Subscribe to:
Posts (Atom)