Welcome to our blog!! Hello everyone, our blog is the place where we share our simple recipes for students to cook daily <3 ENJOY!!!!!
SEARCH
Saturday, 30 December 2017
ketupat palas
Assamualaikum and hi semua 👋🏼 hari ini sis Ninja nak berkongsi resepi baru dekat readers tersayang Sis Ninja semua ni, ok hari ini Sis nak share macam mana nak buat ketupat palas. Selalu orang akan guna akan beli yang dah siap terus yang dipanggil Nasi impit. Kita mesti lah kena kekal kan adat warisan Malaysia supaya tak ditelan dek zaman. Ok Tak nak huraikan lebih, Jom kita tengok bahan dan caranya.
Bahan- bahan yang diperlukan :-
🍴🍽
-1 kilo beras pulut (4 cawan) (revised : rendam pulut lebih kurang 2jam)
-2 1/2 cawan santan pekat (pati santan)
-2 cawan santan cair🥛
-1 cb gula
-1 cb garam daun palas secukupnya
Cara-cara
1. Beras pulut dibersihkan dan toskan airnya. Asingkan.
2. Tuang kedua dua santan ke dalam periuk dan didihkan.
3. Kemudian masukkan beras pulut, garam dan gula.
4. Kacau pulut sehingga 1/2 masak ataupun sehingga airnya kering dan pulut tidak lagi melekat di kuali. Gunakan api sederhana dan sentiasa mengacau supaya pulut tidak melekat dan hangus.
5. Padamkan api. Angkat kuali dari dapur dan biarkan pulut sejuk.
6. Ambil sehelai daun palas yang telah dibersihkan dan balut seperti biasa. Buat sehingga habis kesemuanya.
7. Rebus/kukus lebih kurang 1 ke 1 1/2 jam.
8. Angkat dan sejukkan sekurang kurangnya 4 jam sebelum dipotong. ✅✅
Yes siap!! 🙆🏻♀️ Ok untuk part buat ketupat palas ini sudah siap. Ok nantikan post yang akan datang macam mana nk buat balutan palas tersebut. Stay tuned 😉
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment