SEARCH

Monday, 25 December 2017

IKAN PARI MASAK ASAM PEDAS



Assalamualaikum hi semua, hari ini sis nak share resepi kegemaran ramai masyarakat Malaysia iaitu IKAN PARI MASAK ASAM PEDAS. Jom kita start.

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN :-

Bahan A :
  • 500 gram ikan pari ( dibersihkan )
  • 10 biji bendi
  • 1 biji tomato ( dipotong 4 )
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 5 tangkai daun kesum
  • 3 cawan air
  • 3 sudu makan minyak masak
  • garam secukup rasa
Bahan B ( Dikisar ) :
  • 20 tangkai cili kering
  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu teh serbuk kunyit

Cara Masak 

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak dan wangi.
  2. masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
  3. Masukkan ikan, garam, daun kesum, dan bendi. Kemudian biarkan sehingga mendidih lagi.
  4. Masukkan tomato perlahankan api, biarkan sehingga pecah minyak dan sayur lembut.
  5. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih dan ikan masin.
Haa siap sudah resepi asam pedas ikan pari yang sangat simple. 

No comments:

Post a Comment

HTML Comment Box is loading comments...